Biografie

Rutger de Bekker

Rutger werd op 22 januari 1972 geboren in Veldhoven onder de rook van Eindhoven. Hij groeide op in een groot en muzikaal gezin en wilde drummer worden. Zijn ouders vonden dat hij eerst maar een melodisch instrument moest leren bespelen. Hij koos de trompet en speelde vanaf zijn 8e jarenlang bij het Veldhovens Muziekkorps. Ondertussen vroeg hij elk jaar voor zijn verjaardag een drumstel maar jammergenoeg kreeg hij dat niet.

Rutger leerde zichzelf dus maar drummen op zijn eigen gemaakte drumstel: een tamboerijn was de snare, de hihat een stuk ijzerdraad met bierdoppen eraan en een Afrikaans trommeltje deed dienst als tom.
Toen hij twaalf jaar werd was het dan zover: zijn ouders gaven hem een écht drumstel. Samen met zijn broer- die piano speelde- en nog wat jongens uit Veldhoven richtte hij toen meteen de band ‘Secret Mission op’. Ze speelden vooral covers van oa Spandau Ballet, Level 42 ; het bekende jaren ’80 werk dus. Later speelden ze ook eigen composities waaronder songs met veelbetekenende titels als ‘Man in black’ en ‘Stop the fighting’.

Ook bleef Rutger trompet spelen bij verschillende orkesten en bij het Veldhovens Muziekkorps, ook wel ‘de Harmonie’ genoemd. Elke maandagavond was hij van de partij bij de repetities in café ‘D’Ouwe Loop’. Ze speelden op muziekconcoursen, maar traden ook op bij feesten en evenementen (in pak). Hoogtepunt was toch wel dat zij de Paus in 1985 op het vliegveld van Eindhoven mochten verwelkomen. Rutger was 13 en stond helemaal vooraan bij het hek, met zijn cornet en nieuwe schoenen van de Bata. Hij was één van de weinigen die de Paus van heel dichtbij zou gaan zien. Maar helaas stak de voorzitter van de Harmonie daar een stokje voor want een paar minuten voor het optreden plukte hij Rutger van de voorste rij en plaatste hem middenin de groep ‘omdat zijn schoenen daar tenminste niet opvielen’. Die waren volgens hem ‘niet netjes genoeg’.
Ondanks dit licht traumatische voorval bleef Rutger toch nog jaren bij de Harmonie spelen, hij verruilde zijn trompet voor een hoorn en bleef er tot zijn zestiende. Zoals hij zelf zegt heeft hij daar (onder leiding van dirigent Schorer) geleerd wat muziek maken is.
Zijn broer gaf hem tussendoor ook nog pianoles. Hij leerde hem alle akkoorden van de ‘Bohemian Rhapsody’. En toen Rutger die begreep en beheerste, kon hij eigenlijk het hele jaren ’80 repertoire op de piano spelen. Samen hebben ze nog jarenlang op bruiloften en partijen gespeeld (en zij zijn overigens nog steeds te boeken).

Naast muziek hield Rutger ook van voetballen en van toneelspelen; hij trainde elke week bij voetbalclub Marvilde. Toneelspelen deed hij gewoon thuis. Hij was bijvoorbeeld ieder jaar Zwarte Piet en toen hij 8 werd playbackte hij op zijn kinderfeest een stukje uit de voorstelling van Henk Elsink (!) voor zijn vriendjes. Later kwamen Urbanus en ‘Jacobse en van Es’ en al het overige Koot & Bie-materiaal op zijn repertoire. Uiteindelijk kon hij zowel muziek en toneel met elkaar combineren toen hij auditie deed voor de musical van zijn middelbare school. Hij werd aangenomen en kreeg een hoofdrol. In die productie leerde hij ook zijn huidige echtgenote kennen.

Na de havo ging Rutger naar Amsterdam om de opleiding te volgen aan de Akademie voor Kleinkunst. Hij ontmoette daar Diederik Ebbinge en Remko Vrijdag die bij hem in de klas zaten en met wie hij De Vliegende Panters oprichtte. Vanaf 1995 tot 2008 maakten zij vier avondvullende programma’s; ‘Sex’, ‘Hype’, ‘De Grote Drie’ en ‘Ebbinge, Vrijdag & de Bekker’ waarmee ze door het land tourden. In die periode maakten ze ook twee televisieseries voor de Vara; ‘Daar Vliegende Panters’. In mei 2008 speelden de Panters hun laatste voorstelling. Rutger heeft sindsdien veel muziek gemaakt, onder andere voor de theaterprogramma’s van Paul de Leeuw, Alex Klaasen, Richard Groenedijk, Simone Kleinsma en Remko Vrijdag & Martine Sandifort. Ook maakt hij alle muziek voor de televisieserie ‘Levenslied’ van de NCRV, componeerde hij veel liedjes voor Het Klokhuis en speelde hij onder andere in de films ‘New Kids Turbo’, ‘De Bende van Oss’,’de Boskampi’s’, de KPN-serie ‘Fenix’, ‘Prooi’ van Dick Maas en in 2020 ‘Bon Bini – Judeska in da House’.

Sinds 2013 staat hij ook weer regelmatig op het toneel, onder andere in de musicals ‘Hij Gelooft in Mij’ (in 2013/2014 en 2022) en ‘Fiddler on the Roof’, beiden in een regie van Ruut Weissman. Ook heeft hij een aantal songs gecomponeerd voor de nieuwe succesvolle theaterproductie’s ‘Showponies 1’ en ‘Showponies 2’ van en met Alex Klaasen, en schreef de muziek voor de musicals ‘expeditie Eiland’ en ‘Verliefd op Ibiza’.

Rutger is ook verantwoordelijk voor alle muziek voor het satrische programma ‘Promenade‘ van Diederik Ebbinge en voor de leadermuziek van de tv-show ‘Dino’s Bezorgservice’ van Jandino Asporaat.

In 2019 kreeg Rutger twee nominaties: een Musical Awardnominatie voor de muziek voor ‘Expeditie Eiland’ en een nominatie voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied ‘Waarom mensen zingen’ Uit ‘Showponies 1’. Voor de laatste prijs werd hij in 2021 ook genomineerd voor het lied ‘Ik hoop het wel‘ van Richard Groenendijk.

Op 18 april 2021 won hij de ‘Willem Wilmink Publieksprijs’ voor het lied ‘Ziekenhuis‘.

Waar Coronatimes al niet goed voor is: in het voorjaar van 2021 maakt met Pantervriend Remko Vrijdag voor op ‘The Good and the Ugly’, een cabaret/muziektheatervoorstelling dat zij vervolgens op De Parade speelde.
Verder componeerde hij de afgelopen periode voor de nieuwe theatervoorstellingen van Richard Groenendijk, Simone Kleinsma, Jochem Myjer en Alex Klaasen (No Ponies) en deed hij alle muziek voor het tv-programma ‘Promenade’ en de nieuwe komische tv-serie ‘Koningshuis the Musical’, beide van Diederik Ebbinge.

Meer van zijn werkzaamheden zijn te vinden onder ‘projecten’.

Rutger is getrouwd met Yogadocent en Ademcoach Clinty Thuijls met wie hij een dochter en een zoon heeft, Sien (2001) en Titus (2006).